Temps de Guerra

Pàgina d'inici » 7. Aprofundim » 7.3. Lleva del biberó

7.3. Lleva del biberó

R.Capa

La ‘’Lleva del Biberó’’, és el nom que van rebre les lleves republicanes de l’any 1938 i 1939, durant la Guerra Civil Espanyola, cridades per Azaña (president de la II República) i formades per joves d’uns disset anys. En total van ser cridats uns 30.000 nois nascuts el 1920 i el 1921. Pel moment en el qual es van formar, van participar en les batalles en territori català, especialment al front del Segre i també a la batalla de l’Ebre, punts clau per a la defensa del territori republicà. Tot i que al principi només tenien una funció auxiliar, aquesta lleva finalment es va veure obligada a lluitar com a mesura d’urgència causada per la manca d’efectius i d’armament de l’exèrcit republicà, i com a conseqüència, eren “soldats” inexperimentats.Van assistir a les cruentes batalles en el front del Segre durant l’anomenada ofensiva de Catalunya. També van formar part en la batalla del Ebre i alguns van ser destinats al batalló alpí, en els Pirineus lleidatans.

Un cop acabada la guerra els seus destins van ser molt diferents, alguns van ser obligats a exiliar-se a França, on finalment van acabar en camps de concentració, la majoria en els de “Argelers”, ”Saint-Cyprien”, i “Agde”. Altres van ser anar a les presons franquistes, a diferents camps de concentració com ara el de Vitòria, Miranda d’Ebre i d’altres als diferents Batallons de Treballadors.

Es creu que va rebre aquest nom quan Federica Montseny va referir-se a tot ells amb la següent oració: “Disset anys? Però si encara deuen prendre el biberó”.

Un cop finalitzada la guerra es va construir un monument a la cota 705 del Pinell de Brai, en conmemoració d’aquests joves que van ser cridats durants els anys 1938 i 1939.

DSC00698

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Bibliografia

%d bloggers like this: