Temps de Guerra

Pàgina d'inici » 7. Aprofundim » 7.1. Els bombardejos feixistes a Catalunya

7.1. Els bombardejos feixistes a Catalunya

Durant la guerra, la rereguarda catalana patirà un setge aeri planificat per destruir l’economia i l’esforç de guerra republicans. Per primer cop una aviació moderna no farà cap distinció entre combatents i no-combatents i la població civil serà bombardejada de forma indiscriminada.

Però quan encara no ha caigut una sola bomba, sense coneixements previs i partint de zero, es treballarà de valent per evitar-ne els danys. En el seu conjunt, la societat civil, tant els moviments veïnals, comités, i sindicats, com les autoritats militars i polítiques, van organitzar-se per plantar cara a l’amenaça. La falta de canons antiaeris i avions de caça o les dificultats econòmiques per construir refugis van ser un greu obstacte per assolir una defensa eficaç: el baix nombre d’antiaeris els donava una funció més aviat simbòlica per a tranquilitzar la població i per tant es prioritzava la defensa passiva. No obstant, hi ha una llarga llista de noms, molts d’ells anònims, que van maldar per evitar la barbàrie: aviadors, artillers, guaites, enginyers, brigades de salvament, bombers, Creu Roja i responsables de les defenses passives catalana i locals.

Al punt de mira

Granollers: Una errada va provocar 230 morts. A les nou i cinc del matí del 31 de maig del 1938 cinc Savoia S-79 van bombardejar la ciutat de Granollers i van provocar dos-cents trenta morts en pocs segons. L’objectiu era la central de la Companyia Elèctrica de Catalunya, però la instal·lació no es va tocar. La càrrega, un total de 60 bombes, va caure uns centenars de metres abans de l’objectiu, just al centre de la població. No va sonar cap alarma i les bombes van sorprendre als qui feien cua per intentar endur-se alguna cosa per menjar al cèntric mercat de la Porxada.

Plaça de la Porxada, després del bombardeig.

Corbera d’Ebre: Gernika catalana. Els dies 25, 26, 27 i 28 de juliol Corbera fou bombardejada per la Legió Còndor alemanya. El 15 d’agost, un terç de les vivendes havien patit els efectes de les bombes. La situació es va tornar dramàtica el setembre arran de l’atac massiu de l’artilleria franquista durant una de les contraofensives que pretenien trencar la línia republicana. Els republicans van mantenir el poble fins el 4 de setembre quan va tornar a caure en mans de l’exèrcit franquista. Durant aquest període, el poble fou arrasat. L’any 1995, un grup de persones van instal·lar al Poble Vell l’Abecedari de la Llibertat, un conjunt de 28 obres artístiques, la majoria escultures, que pretenen fomentar els valors de la pau, la justícia i la repulsa de les guerres i les confrontacions bèl·liques. Dos anys més tard, diversos escriptors i poetes van escriure un text que acompanyava cada una de les escultures.

Poble Vell de Corbera d’Ebre, Lletra T de l’Abecedari de la Llibertat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Bibliografia