Temps de Guerra

Pàgina d'inici » 1. Introducció » 1.2. Desenvolupament de la guerra

1.2. Desenvolupament de la guerra

La Guerra Civil espanyola va durar gairebé tres anys, entre el 17 de juliol de 1936 i l’1 d’abril de 1939. Després de la victòria del Front Popular, a les eleccions del febrer 1936, les diferències entre les dretes i les esquerres espanyoles van seguir eixamplant-se i la violència social i els crims polítics eren cada cop més freqüents. Mesos abans del cop d’Estat ja s’havia anat preparant un complot dirigit pel general Emilio Mola, juntament amb generals com Queipo de Llano, Manuel Goded o Miguel Cabanellas. La seva intenció era la de fer un cop ràpid i violent, seguit d’una àmplia repressió que acabés amb els partits d’esquerra i els sindicats, però el resultat va ser molt diferent.

El 17 de juliol del 1936 a les Canàries, amb el suport de l’extrema dreta, l’Església, la oligarquia i l’exèrcit, i precipitat per l’assassinat de José Calvo Sotelo, es va realitzar l’Alzamiento Nacional, encapçalat per Francisco Franco, i següents dies es va produir el pas de les tropes cap a la Península i l’aixecament de les guarnicions peninsulars. El cop va triomfar a Navarra, la major part de Castella la Vella, Galicia, Aragó, Mallorca i Eivissa, i també en capitals provincials com Vitòria, Sevilla, Còrdova o Oviedo. A Barcelona el panorama va ser molt diferent, ja que es va produir una important mobilització popular en contra dels insurrectes, que units a les forces d’ordre van aconseguir aturar els insurrectes en durs enfrontaments als carrers de la ciutat. Més tard les forces fidels a la República van assetjar la Capitania Militar i van obligar al general Goded a transmetre per la ràdio un comunicat de rendició que es va escoltar per tot Espanya. A partir d’aquí el país va quedar dividit en dues zones de forma que, malgrat l’intent d’Aazaña i Martínez Barrio, nou president de la República, d’arribar a un acord amb els insurrectes i evitar la violència, la guerra era a punt de començar.

evolucion-guerra-civil1

 Les primeres operacions i l’assalt a Madrid

Inicialment els nacionals van apoderar-se de Gibraltar, un punt estratègic per tal de traslladar l’exèrcit colonial cap a la Península des de l’Àfrica, i des d’allà van pujar en direcció a Madrid, passant per Sevilla i Badajoz, on es va realitzar un combat ferotge amb més de 4.000 morts, seguint les ordres del general Yagüe. Aquest avanç va ser força senzill per l’experiència de les tropes i les desorganitzades milícies obreres i pageses contra les quals s’enfrontaven. D’aquesta forma es va enllaçar Andalusia i Castella Mentrestant, el general Mola controlava la zona nord des de Navarra, aïllant el País Basc de la frontera amb França, punt estratègic donada la importància industrial de la zona.

Ja a l’octubre les forces nacionals van arribar a la capital i, ocupant les zones perifèriques com Alcorcón, Leganés o Getafe, la Batalla de Madrid estava a punt de començar. Davant de la superioritat de les forces nacionals, els partits i sindicats obrers van cridar a la població a defensar la ciutat amb el crit ‘’¡No pasarán!’’. A més, l’arribada de les Brigades internacionals procedents d’arreu d’Europa i també de tancs i avions russos van pujar la moral a la població madrilenya per tal de defensar la ciutat. I tot i que la zona va ser afectada per nombrosos bombardejos aèris per part dels alemanys i que es van produir nombrosos enfrontaments, les tropes republicanes van aconseguir resistir i Franco va ordenar la fi de l’assalt a la ciutat.

 En fracasar en l’intent d’atacar Madrid, Franco va decidir envoltar a la ciutat per una banda, produint-se les batalles del Jarama i Guadalajara, i per l’altre banda va canviar d’estratègia i va atacar les zones més dèbils dels republicans.

De la Campanya del Nord fins la Batalla de l’Ebre

 De la primavera a la tardor de 1937, les tropes nacionals van aconseguir conquerir la zona nord republicana que havia quedat aïllada de la resta del país, concretament el País Basc, Cantabria i Astúries. Fou durant aquest període quan es va produir el famós bombardeig a Guernica, a càrrec de la legió Condor alemana, la qual no tenia cap interès militar i va resultar arrassada completament, amb el 70% d’edificis destruits i un 20% que van resultar malmesos. Durant aquesta campanya el general Mola, que juntament amb Franco eren els líders dels nacionals, va morir en un accident d’avió.

La pèrdua de la zona nord va representar alhora la pèrdua de les mines de carbó i de ferro i, a partir d’aquest moment, els nacionals van poder destinar totes les seves forces a altres fronts de batalla.

Ja al desembre, les tropes republicanes van intentar conquerir Terol, però el fracàs en aquesta operació va comportar una ofensiva nacional general a Aragó i, posteriorment, la divisió de la zona republicana en dos causada per l’arribada dels nacionals a la costa Mediterrania, concretament a Vinaròs, el 15 d’abril de 1938.

És en aquest moment quan es va produir un dels punts clau de la guerra, ja que els republicans van destinar totes les seves forces a aturar els insurrectes a l’Ebre, i com a conseqüència es va produir la batalla més dura de la guerra, amb més de 30.000 morts, gran part del bàndol republicà, i 100.000 ferits. Després de 115 dies de combat, des del 25 de juliol fins el 21 de setembre, les tropes republicanes resultants es van retirar i la derrota ja era previsible.

El final de la guerra

Davant la derrota imminent de la republica, més de 500.000 persones van fugir a l’exili i la majoria va anar a parar a camps de concentració francesos. Les tropes franquistes van seguir avançant amb facilitat, per la baixa resistència, arribant 26 de gener a Barcelona i el 9 de febrer a la frontera amb França, la qual van tancar. En total, entre morts i exiliats, Catalunya va perdre un 5% de la població que tenia el 1936.

 En aquell moment només quedava Madrid, on van entrar el 28 de març, i tres dies després, l’1 d’abril, Franco va emetre el darrer comunicat de guerra, anunciant la seva victòria i la fi de les hostilitats, això volia dir que la Guerra Civil espanyola havia acabat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Bibliografia